Breaking

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018

Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν και αυτά θρεπτικά συστατικά. Δείτε τι προσφέρει το καθένα στον οργανισμό


Για τα αποξηραμένα φρούτα και τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν στον οργανισμό, κατά καιρούς δημοσιεύονται μελέτες που όμως είναι αντιφατικές.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα αποξηραμένα φρούτα δεν έχουν τόσα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, λόγω της διαδικασίας ξήρανσης που έχουν υποστεί.

Αντίθετα, πολλοί υποστηρίζουν ότι ελάχιστα μεταβάλλεται η διατροφική αξία των φρούτων.
Οι περισσότερες έρευνες ωστόσο, δείχνουν ότι παρά την επεξεργασία τους, δεν παύουν να είναι τροφές πλούσιες σε ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Για την ακρίβεια, κατά την αποξήρανση στόχος είναι η αφαίρεση του νερού, που κάνει το φρούτο μικρότερο σε μέγεθος, αλλά εξίσου θρεπτικό και υγιεινό.
Περιέχουν μεταξύ άλλων, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σίδηρο, σελήνιο, κάλιο, χαλκό, φυλλικό οξύ, ουσίες που βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Οι ειδικοί ενημερώνουν, ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά αποξηραμένα φρούτα διατηρούν το βάρος τους, αντλούν ενέργεια και αποθηκεύουν μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών συστατικών σε σχέση με εκείνους που δεν τα προτιμούν.

Όμως, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που στα αποξηραμένα φρούτα προστίθεται ζάχαρη ή σιρόπι, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες είναι βλαβερά για την υγεία.
Η κατανάλωση όλων των τροφών με μέτρο δεν βλάπτει, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τροφές πλούσιες σε βιταμίνες τροφές, όπως τα φρούτα.


Σύκα
Τα σύκα αποξηραμένα και μη, περιέχουν σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και άλλα, προκαλώντας κορεσμό, χωρίς να προσθέτουν θερμίδες.
Τα σπόρια τους και οι φυτικές τους ίνες, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.

Σταφίδες
Οι σταφίδες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάλιο και βόριο, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μπορούν να καταναλωθούν από διαβητικούς.
Επιπλέον, έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, καταπολεμούν τις φλεγμονές και αποτοξινώνουν τον οργανισμό.

Παπάγια
Η παπάγια περιέχει σίδηρο, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά που δρουν κατά της δυσκοιλιότητας, ενώ παράλληλα βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.
Έρευνες έδειξαν, ότι η παπάγια έχει αντιδιαβητική δράση, ενώ συμβάλλει και στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.


Βερίκοκα
Τα βερίκοκα είναι πολύ χρήσιμα για τον οργανισμό, καθώς ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.
Η περιεκτικότητά τους σε κάλιο, είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο φρούτο.

Δαμάσκηνα
Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα περιέχουν βιταμίνη A και Κ, φυτικές ίνες και σορβιτόλη.
Δηλαδή είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, που δρουν κατά των παθήσεων της καρδιάς αλλά και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και τις πεπτικές διαταραχές.

Χουρμάδες
Όπως και το σύκο, οι χουρμάδες είναι κατάλληλοι για διαβητικού, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη.
Περιέχουν σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες, που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό.

[Πηγή]

Κάντε Like στην σελίδα μας στο facebook.... είναι η καλύτερη ανταμοιβή!