Breaking

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018

Υπέρβαρο το 42% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών στην Ελλάδα


Η μεσογειακή διατροφή αποτέλεσε για τους επιστήμονες όλου του κόσμου σημείο έρευνας και επεξεργασίας, με αποτέλεσμα πολλές χώρες του πλανήτη να προσαρμόσουν τις διατροφικές τους συνήθειες πάνω σε αυτήν. Ωστόσο, η αλληλεπίδραση αυτή μοιάζει να οδήγησε και σε αντίθετα αποτελέσματα.

Είναι χαρακτηριστικό, λοιπόν, ότι το 42% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα, ενώ παχύσαρκα είναι το 20% των αγοριών και το 14% των κοριτσιών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πρωτοβουλίας Επιτήρησης της Παιδικής Παχυσαρκίας (COSI) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τα στοιχεία αυτά, που αφορούν την περίοδο 2015-2017, παρουσιάσθηκαν στο τελευταίο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη μεταξύ 23-26 Μαΐου.

Όσον αφορά τα υπέρβαρα αγόρια, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία που έχουν επίσης ποσοστό 42%, ενώ στην πρώτη θέση είναι η Κύπρος (43%).

Στα υπέρβαρα κορίτσια, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση πανευρωπαϊκά, μαζί με την Ιταλία (επίσης 38%), ενώ στις δύο πρώτες θέσεις είναι η Κύπρος (43%) και η Ισπανία (41%).

Στα παχύσαρκα αγόρια, η Ελλάδα με 20% είναι τρίτη μετά την Κύπρο και την Ιταλία (21% και οι δύο). Στα παχύσαρκα κορίτσια η Ελλάδα με 14% βρίσκεται στην τέταρτη θέση μαζί με την Ιταλία, ενώ τις τρεις πρώτες θέσεις έχουν η Κύπρος (19%), η Ισπανία (17%) και η Μάλτα (15%).

Παρά την υψηλή θέση της Ελλάδας, είναι θετικό ότι -σύμφωνα με τον ΠΟΥ- η παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας εμφανίζει διαχρονικά τάση μείωσης.

Η έκθεση επισημαίνει ότι στην παιδική παχυσαρκία παίζουν σημαντικό ρόλο οι διατροφικές συνήθειες. Τα παιδιά που τρώνε τακτικά πρωινό, που καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά κάθε ημέρα και αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα (κρέατα κ.α.), τα σνακ και τα αναψυκτικά με ζάχαρη, καθώς επίσης κάνουν σωματική άσκηση συστηματικά, έχουν μειωμένη πιθανότητα να βάλουν παραπανίσια κιλά.

Με άλλα λόγια, φαίνεται να υπάρχει ανάγκη επαναπροσδιορισμού των διατροφικών συνηθειών των παιδιών στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες της γύρω περιοχής.