21χρονη που αυτοπυροβολήθηκε για να αυτοκτονήσει έκανε μεταμόσχευση προσώπου και ανέκτησε την χαμένη της αυτοπεποίθηση


Μια 21χρονη γυναίκα έγινε το νεώτερο άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου, τρία χρόνια αφότου πυροβόλησε το πρόσωπό της σε προσπάθειά της να αυτοκτονήσει.

Η Katie Stubblefield δεν θυμάται την ημέρα που προσπάθησε να αυτοκτονήσει στο μπάνιο του δωματίου του μεγαλύτερου αδελφού της στο Μισισιπή, στις 25 Μαρτίου του 2014.

Η νεαρή μεταφέρθηκε από το τοπικό νοσοκομείο στην Οξφόρδη και στη συνέχεια στο Κλίβελαντ, στο Οχάιο, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθεί η ζωή της.


Στις αρχές του 2016 η κατάστασή της ήταν σταθερή και στις 4 Μαΐου του 2017 έγραψε ιστορία, αφού υποβλήθηκε σε 31 ώρες χειρουργικής επέμβασης στην κλινική του Κλίβερλαντ για να κάνει μεταμόσχευση προσώπου, η οποία θα αποκαταστούσε τη δομή του προσώπου της και θα της επέτρεπε να μασήσει, να καταπιεί και να αναπνεύσει για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

«Έχω μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή», δήλωσε η 22χρονη σήμερα Katie, σε ένα ντοκιμαντέρ της National Geographic.


Η Katie είναι το σαραντακοστό άτομο στον κόσμο που κάνει μεταμόσχευση προσώπου και το τρίτο στην κλινική του Κλίβερλαντ, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος στην αναδόμηση του προσώπου στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η δική της ήταν ελαφρώς διαφορετική από εκείνη που η κλινική έκανε στο παρελθόν: όχι μόνο γιατί ήταν η νεώτερη ασθενής, αλλά η επέμβασή της ήταν η μεγαλύτερη μεταμόσχευση προσώπου που έγινε ποτέ.


Οι συγγενείς δήλωσαν στο National Geographic ότι η Katie ήταν ένα κορίτσι με χιούμορ που μεγάλωσε στο Lakeland της Φλόριντα. Ήταν κοντά στην μεγαλύτερη αδελφή της Olivia και τον μεγαλύτερο αδελφό της Robert.

Αλλά με την πάροδο του χρόνου, λένε, άρχισαν οι δικοί της να την πιέζουν να είναι καλύτερη στον ακαδημαϊκό κόσμο και στον αθλητισμό.

Όταν ήταν περίπου 16 χρονών, οι γονείς της Alesia και Robb, μετακόμισαν στο Κεντάκυ και έπειτα από ένα χρόνο στην Οξφόρδη.

Εκεί, η Alesia και ο Robb έγιναν δάσκαλοι στο ίδιο χριστιανικό σχολείο που φοιτούσε και η Katie.

Σύμφωνα με το περιοδικό, όταν η Katie πήγε στο σχολείο γνώρισε ένα συμμαθητή της με τον οποίο άρχισαν να βγαίνουν και να μιλούν για “γάμο”.