Ξεκίνησε η «γιορτή των θυσιών» των μουσουλμάνων


Από την Τρίτη, 21 Αυγούστου, η ισλαμική κοινότητα γιορτάζει τη "γιορτή της θυσίας".

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ ή γνωστό και ως η γιορτή των θυσιών  είναι ένα θρησκευτικό φεστιβάλ που γιορτάζεται από τους Μουσουλμάνους παγκοσμίως ως εορτασμός της προθυμίας του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ για τον Αλλάχ. Είναι ένα από δύο κύρια θρησκευτικά φεστιβάλ Μπαϊράμ τα οποία οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν. Όπως και το Ιντ αλ-φιτρ, το Κουρμπάν Μπαϊράμ αρχίζει επίσης μια σύντομη προσευχή που ακολουθείται από ένα κήρυγμα (khuṭba). Το Κουρμπάν Μπαϊράμ διαρκεί 3 ημέρες και αρχίζει τη 10η ημέρα του μήνα Dhul Hijja του σεληνιακού ισλαμικού ημερολογίου. Συμβαίνει να είναι περίπου 70 ημέρες μετά από το τέλος του μήνα με το Ραμαζάνι.


Κατά την διάρκεια της γιορτής και σύμφωνα με τις παραδόσεις θυσιάζονται ζώα (βόδια, αρνιά και πρόβατα) τα οποία νωρίτερα έχουν ευλογηθεί από τον χότζα. Το ζώο που θυσιάζεται χωρίζεται στα τρία και ένα μέρος προορίζεται για τους φτωχούς, το άλλο για συγγενείς και το τρίτο μένει στο σπίτι. Σήμερα η σφαγή-θυσία γίνεται από επαγγελματίες στα σφαγεία.


Στην Ελλάδα την ημέρα της γιορτής οι μουσουλμάνοι στη Θράκη συνεστιάζονται σε σπίτια και επισκέπτονται τάφους των αποθανόντων μελών της οικογένειας. Στους επισκέπτες προσφέρονται κολόνια, καραμέλες και καφές. Κατά την γιορτή τα παιδιά τριγυρνάνε τις μουσουλμανικές συνοικίες χτυπώντας τα κουδούνια των σπιτιών. Σύμφωνα με το έθιμο φιλάνε το χέρι του οικοδεσπότη λαμβάνοντας ευχές για το μπαϊράμι μαζί με γλυκά και χρήματα.