«Δες ποιον έφαγες σήμερα»: Η vegan καμπάνια στο μετρό διχάζει τους Αθηναίους


Οι vegan διαφημίσεις σε συρμούς του μετρό της Αθήνας προκάλεσαν την αντίδραση των επαγγελματιών του χώρου, που καταγγέλλουν «στοχοποίηση και δυσφήμιση» από την διαφημιστική καμπάνια.

Αντιδράσεις και κριτική έχει προακλέσει η εμφάνιση vegan διαφημίσεων σε συρμούς του αθηναϊκού μετρό, οι οποίες καλούν τους πολίτες να αποφύγουν την κατανάλωση προϊόντων κρέατος.

Η διαφημιστική καμπάνια προέρχεται από την οργάνωση "Greek Vegans", των ανθρώπων δηλαδή που αποφεύγουν οποιαδήποτε έκφανση κατανάλωσης ζωικών προϊόντων (κρέας, γάλα, αυγά, ψάρια).
Η αντίδραση των επαγγελματιών κι η προέλευση της καμπάνιας

Η ΕΔΟΚ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος) ήταν από τους πρώτους φορείς που εξέφρασαν την δυσφορία τους για τις εν λόγω διαφημίσεις, καταγγέλοντας ότι «στοχοποιείται η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, δυσφημίζεται η ελληνική παραγωγή κρέατος», κάνοντας παράλληλα λόγο για «σοβαρότατες κοινωνικές κι οικονομικές προεκτάσεις».

Σύμφωνα, με την ομάδα "Greek Vegans", η διαφημιστική καμπάνια θα έχει διάρκεια 28 ημερών (οι αφίσες τοποθετήθηκαν στις 9 Σεπτέμβρη), ενώ για την κάλυψη του χρηματικού ποσού διενεργήθηκε διαδικτυακός έρανος.Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΔΟΚ (Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος)

«Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) πληροφορήθηκε ότι προ ημερών σε έναν τουλάχιστον συρμό της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, αναρτήθηκαν διαφημιστικές αφίσες, που προωθούν τις απόψεις ομάδων “Vegan” και στοχοποιούν την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η ΕΔΟΚ έχει έννομο συμφέρον να ενδιαφέρεται για το θέμα ως θεσμικός φορέας πανελλήνιας εμβέλειας αναγνωρισμένος από το κράτος, που εκπροσωπεί όλους τους επαγγελματικούς κλάδους του κρέατος.

Είναι απορίας άξιον πώς ένας κρατικός φορέας, όπως η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, δίνει βήμα σε ομάδες χωρίς θεσμικό χαρακτήρα οι οποίες θέλουν να επιβάλλουν με ακτιβισμό μια προσωπική τους διατροφική επιλογή.

Κατά αυτό τον τρόπο όμως η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ φαίνεται να παίρνει σαφή θέση σε έναν διάλογο που διεξάγεται παγκοσμίως σε πολιτικό, επιστημονικό και πρακτικό επίπεδο, για ένα θέμα με σοβαρότατες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Επομένως εμφανίζεται να συντάσσεται και να επικροτεί επιστημονικά αστήρικτες απόψεις ακτιβιστικών ομάδων που δυσφημούν έναν τομέα με τεράστια συμβολή στην ελληνική οικονομία. Έναν τομέα που περιλαμβάνει όλη την αλυσίδα η οποία ξεκινά από την παραγωγή και την εμπορία ζώντων ζώων και φτάνει μέχρι την επεξεργασία, μεταποίηση και κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, άρα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, επιχειρήσεις, εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Συνεπώς εκτιμούμε πως είναι τουλάχιστον ατυχής η απόφαση εκ μέρους σας, ως φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να παραχωρείτε διαφημιστικό χώρο σε αντιεπιστημονικές απόψεις που προωθούνται από συλλογικότητες, το τονίζουμε αυτό, και όχι από επίσημες οργανώσεις που έχουν νομικές υποχρεώσεις για τα λεγόμενά τους.

Όπως γνωρίζετε, οι καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες του Έλληνα κατατάσσουν το κρέας στα βασικότερα είδη διατροφής αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος του μοντέλου της μεσογειακής ισορροπημένης διατροφής, την οποία επίσημα προβάλει και προωθεί η χώρα μας. Στην ΕΔΟΚ γνωρίζουμε και παρακολουθούμε από κοινού με εθνικούς και διεθνείς επιστημονικούς και κρατικούς φορείς, τα ζητήματα που αναφέρονται στην ευζωία των ζώων, την κλιματική αλλαγή και την υγιεινή της διατροφής. Ταυτόχρονα βέβαια υποστηρίζουμε το δικαίωμα της διατροφικής επιλογής όποιο και αν είναι αυτό, όπως επίσης και τον δημόσιο διάλογο όταν αυτός διεξάγεται καλή τη πίστη.

Δεν μπορούμε, όμως, να παρακολουθούμε αμέτοχοι όταν ο τομέας τον οποίο εκπροσωπούμε πλήττεται και προσβάλλεται, υπό την αιγίδα, μάλιστα, ενός κρατικού οργανισμού.

Εν αναμονή της απάντησής σας, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία».