Στην Ιαπωνία οι εταιρείες επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να κοιμούνται ενώ βρίσκονται στη δουλειά τους


Ψάχνετε τη δουλειά των ονείρων σας; Τότε, ίσως να θέλατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μετακομίσετε στην Ιαπωνία – επειδή αυτή είναι μια χώρα όπου ο ύπνος στην εργασία είναι απολύτως αποδεκτός.

Η φιλοσοφία του ύπνου στη δουλειά ήρθε λόγω των πολλών ωρών που περνάνε στην εργασία τους οι Ιάπωνες εργαζόμενοι και επειδή πολλοί υπάλληλοι κοιμούνται κατά μέσο όρο περίπου έξι ώρες τη νύχτα.

Ο ύπνος στο γραφείο στην Ιαπωνία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της οικονομικής άνθησης της χώρας. Οι Ιάπωνες άρχισαν να δουλεύουν σκληρά για την ανασυγκρότηση της χώρας τους.


Ήταν συνηθισμένο να βλέπεις ανθρώπους να κοιμούνται όταν πηγαίνουν ή όταν φεύγουν από την εργασία τους ή ακόμα και κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους με συνεργάτες τους.


Η Δρ. Brigitte Steger από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, η οποία ειδικεύεται στην Ιαπωνική κουλτούρα, είπε στο BBC : “Εάν είστε νέοι στην εταιρεία και πρέπει να δείξετε πόσο ενεργοί και δραστήριοι είστε, τότε δεν μπορείτε να κοιμηθείτε.”

“Αλλά αν είστε 40 ή 50 ετών και δεν έχετε κάποιο σοβαρό meeting, τότε μπορείτε να κοιμηθείτε. Όσο υψηλότερη είναι η θέση σας στην εταιρεία, τόσο περισσότερο μπορείτε να κοιμηθείτε.”

Και ακόμα κι αν επιτρέπεται στους υπαλλήλους να αρπάξουν έναν γρήγορο υπνάκο στη δουλειά τους, οι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να συνεισφέρουν αμέσως σε οποιαδήποτε συζήτηση όταν χρειάζεται.

Η Δρ. Steger πρόσθεσε: “Το σώμα σας πρέπει να προσποιείται ότι είστε ενεργός σε μια συνάντηση. Δεν μπορείτε, για παράδειγμα, να κοιμηθείτε κάτω από το γραφείο. Πρέπει να καθίσετε σαν να ακούτε με προσοχή και απλά να βάλετε το κεφάλι σας κάτω.”

Τον τελευταίο καιρό, αναπτύσσεται ένα νέο σύστημα το οποίο μπορεί να ανιχνεύει τους “νυσταγμένους”υπαλλήλους στα γραφεία της Ιαπωνίας και να τους ξυπνάει με κρύο αέρα.


Η ηγέτιδα στον κλιματισμό Daikin και ο γίγαντας των ηλεκτρονικών συσκευών NEC έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν ένα σύστημα που παρακολουθεί την κίνηση των βλεφάρων των εργαζομένων με μια κάμερα που συνδέεται με έναν υπολογιστή.

Ο υπολογιστής μπορεί να χαμηλώσει αυτόματα τη θερμοκρασία του δωματίου εάν εντοπίσει κάποιον που νυστάζει στο γραφείο του.

Το σύστημα χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Daikin για αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας του χώρου και της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου της NEC για την παρακολούθηση διαφορετικών τύπων κίνησης βλεφάρων που σχετίζονται με την υπνηλία.