Το ηλεκτρονικό τσιγάρο καταστρέφει τους πνεύμονες όπως ακριβώς και το συμβατικό τσιγάρο, σύμφωνα με νέα έρευνα


Το ηλεκτρονικό κάπνισμα μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνο για τους πνεύμονες όσο και το συμβατικό κάπνισμα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Οι αρωματικές ουσίες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τους πνεύμονες και να προκαλέσουν φλεγμονή, σύμφωνα με επιστημονικές δηλώσεις.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο προωθείται ως εργαλείο ώστε να βοηθηθούν οι καπνιστές για να εγκαταλείψουν την άσχημη αυτή συνήθεια.


Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη χρήση του προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά απ’ ότι το συμβατικό κάπνισμα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε ότι τα αρώματα προκάλεσαν φλεγμονή του πνεύμονα, παρόμοια ή χειρότερη από εκείνη που παρατηρείται στο συμβατικό κάπνισμα.

Ένας εκ των συντακτών της μελέτης, ο κ. Κωνσταντίνος Γλυνός, δήλωσε: “Οι παρατηρούμενες επιζήμιες επιδράσεις στον πνεύμονα κατά την έκθεσή του στους ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της ασφάλειας και της τοξικότητας αυτών των παγκοσμίως διαδεδομένων συσκευών.”

Οι συσκευές αυτές αντικαθιστούν το κάπνισμα ενός παραδοσιακού τσιγάρου με τη διανομή ενός ατμού προερχόμενου από υγρές χημικές ουσίες. Ένα τυπικό ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει προπυλενογλυκόλη, νικοτίνη και πρόσθετα όπως αρωματικές ουσίες.


Η προπυλενογλυκόλη – ένα άχρωμο και άοσμο πρόσθετο – βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά και χρησιμοποιείται ως διαλύτης σε διάφορα φάρμακα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Physiology-Lung Cellular, δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα πρόσθετά τους δεν έχουν εξεταστεί αρκετά και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις τους στην υγεία είναι άγνωστες.

Έτσι, οι ερευνητές εξέτασαν αρκετές ομάδες ποντικών που εκτίθονταν σε ποικίλους χημικούς συνδυασμούς τέσσερις φορές την ημέρα.

Ο Δρ. Γλυνός είπε: “Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διαφημίζονται ως λιγότερο επιβλαβή ή ως νέο εργαλείο διακοπής του καπνίσματος.”


“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές και να επηρεάσει δυσμενώς το αναπνευστικό σύστημα.”

“Σε πολλές περιπτώσεις, τα πρόσθετα αρώματα επιβαρύνουν τη ζημιά που προκαλεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο.”

“Μετά από εκτεταμένες έρευνες καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τόσο το ηλεκτρονικό τσιγάρο όσο και το συμβατικό κάπνισμα τσιγάρων επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία των πνευμόνων.”

Τα ευρήματά του ακολουθούν μια Βρετανική μελέτη που έγινε στις αρχές του έτους, οποία επίσης υποδεικνύει ότι το ηλεκτρονικό κάπνισμα είναι πιο επιβλαβές από ό,τι το συμβατικό.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένα από τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται στους καπνιστές και τα άτομα με χρόνια πνευμονική νόσο.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ εξήγαγαν κύτταρα από δείγματα πνευμόνων από υγιείς ανθρώπους, μη καπνιστές, και τα εξέθεσαν σε ατμό από ηλεκτρονικό τσιγάρο για 24 ώρες.

Η έκθεση στον ατμό αύξησε τον κυτταρικό θάνατο και την παραγωγή φλεγμονωδών χημικών ουσιών.


Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα από τα παραδοσιακά τσιγάρα και υποδεικνύουν ότι οι καπνιστές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να στραφούν σε αυτά, σε μια προσπάθειά να τους να εγκαταλείψουν το κάπνισμα.

Αλλά η υπηρεσία προειδοποιεί επίσης ότι οι συσκευές αυτές μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες των πνευμόνων, να κρατήσουν τους ανθρώπους εξαρτημένους στη νικοτίνη ή να έχουν στα παιδιά τις ίδιες επιπτώσεις με το συμβατικό κάπνισμα.